About main theme and characteristic of this asian restaurant.

About

Hanami
is an old Japanese premium restaurant, a branch from Tokyo, Japan. It is
opening its very first outlet in Indonesia in 2018. It offers a high quality of
food and exceptional services. A perfect place for sushi enthusiasts in
Jakarta.

We Will Write a Custom Essay Specifically
For You For Only $13.90/page!


order now

 

Design
Brief

The
purpose of this project is to plan and design a high-end Japanese restaurant,
Hanami, located in Pacific Place Mall in Jakarta, Indonesia. The project will
begin in February 2018 and the time period set for completion is one month –
March 2018.

 

Concept

An
elegant and mysterious image of Japan is the main theme and characteristic of
this asian restaurant. The spaces are designed to value simplicity and magnify elegance.
The design brings into being a modern Japanese space where “nostalgic” and
“futuristic” interlaces.

Smooth
lines and glossy surfaces outline the space that is thoroughly colored in black,
yet exquisitely mixed with shades of brown and gold detailing. Simple yet
luxurious furnishings and ornaments can be seen throughout the space. The
glamorous combination of modern textures and colors with a touch of Japanese
design will provide guests a romantic, intimate and upscale atmosphere. The
restaurant envelops the timeless, international and bizarre feels that is
longed for, making it a perfect spots for elegant dates, meetings and intimate get-together.
This restaurant is designed to set up the stage for a memorable dining
experience.

 

Materials

As
for the materials, black slate floor and gray walls makes the room a
contemporary chic. Due to that, traditional, natural materials that were
central to the Japanese are used to collaborate with the contemporary
aesthetic. Japanese materials such as bamboo is utilized to soften and sweeten
the visual impact of modern interiors. Urushi and maple wood, those are sturdy
and light materials used mainly for the furnishings. The timbers are also
utilized as decorations and partition walls.

 

   

Color
Scheme

Brown
color to come up from the wood elements and furnitures in the restaurant, Brown
is an earthy color that assist guests to loosen up and feel comfortable. It
provides diners a sense of support and stability. Another color is black which
is strategically used to make the other colors in the restaurant pop and look
more vibrant.

 

Client’s
Requirements

1.
Limit minimum restaurant design area of +-350m2

2.
The design should not eliminate the characteristics of the company.

3.
The restaurant spaces must be flexible and able to flow in a logical form.
Diners’ circulation is seperated from employees’ circulation to give both
figures the ultimate efficiency in movement.

4.
Portray a high end, high tech, modern and contemporary design image that
follows the trends.

5.
The capacity of the restaurant is approximately 60 to 70 seats.

6.
Change the quality of air for the comfort and convenience of customers and
employees.

7.
Patron Entry and Waiting Area are adjacent to the dining lounge.

8.
Spacious seating that is not too sparse.

 

Target
Market

Age
range: varies between 15-60 (predominantly adolescent and adults)

Gender:
Male and Female

Race:
Asian (predominantly Indonesian and Japanese)

Social
Class: middle to upper class economy

 

Site
Plan

 

 

Pacific
Place Mall

Address:
Jl. Jend. Sudirman No.52-53, RT.5/RW.3, Senayan, Kby. Baru, Kota Jakarta
Selatan, Daerah Khusus Ibukota Jakarta 12190

 

 

Thai
Basil (previous work/construction)

Level
2, West Mall

 

Basic
Floor Plan of Hanami Restaurant

 

Analysis
of Site Plan

A.
Potentials:

Considering
SCBD in Jakarta Selatan is a busy area, setting up a restaurant can be
strategist thus improving revenue, boost marketing exposure, and offers a wide
variety of potential customers.

B.
Constraints:

No
direct/limited access to the restaurant and only limited electricity is given.

 

Function
Chart

 

Public
Areas;-

 

Area

Activity

Adjacency

Furniture

Entrance

Paying, Waiting

Open-Plan Dining Area, Restroom

Reception Desk, Chairs

Open-Plan Dining Area

Eating, Drinking, Sitting, Discussing

Restroom, Entrance, Private Dining Rooms, Booths, Counter,
Cashier

Tables, Chairs

Private Dining Rooms

Eating, Drinking, Sitting, Discussing,
Meeting

Open-Plan Dining Area, Booths

Tables, Chairs

Booth Dining Rooms

Eating, Drinking, Sitting, Discussing

Open-Plan Dining Area, Private Dining Rooms

Tables, Chairs

Counter (Sushi Bar)

Eating, Drinking, Sitting, Relaxing

Open-Plan Dining Area

Tables, Chairs, Sink

Cashier

Paying

 

 

Restroom

Washing, Urinating, Excreting

Open-Plan Dining Area

Toilet, Washbasin

 

Private
Areas;-

 

Area

Activity

Adjacency

Furniture

Kitchen

Cooking

Storage,
Walk-In Cooler, Staffs Room

Sink,
Range Hood, Oven, Tables

Storage

Storing

Walk-In
Cooler, Kitchen

Cabinets,
Racks

Walk-In
Cooler

Cooling,
Condensing, Storing

Storage,
Kitchen

Refrigerator

Staffs
Room

Sitting,
Relaxing

Kitchen

Cabinets,
Chairs

 

Zoning
Layout

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bubble
Diagram

 

 

Image
Objectives

 

1. Entrance/Waiting Area

 

   

Given such a cold and dark space, the restaurant’s entrance make use of
vertical slatted wood to epitomizes the ambiance of a traditional Japanese
hearth. It also uses perpetual spring blossoms within the enclosed environment
to give a touch of spring. Oriental Japanese bamboo wooden lamp are also placed
along the hallway to give out a whimsical and versatile lights. hand-crafted
mosaic walls embossed with tree branches at the bar area.

 

2. Open Plan Dining Area

 

 

The open plan dining area (casual tables) has an
atmosphere of a typical old Japanese restaurant in Tokyo, only with a touch of
modern luxury. Spaces between seatings are not sparse to give the diners more
privacy, the cold and dark restaurant will be covered with linear bamboo and
cypress wood to give the feeling of a futuristic forest.

 

3. Private
Dining Rooms

 

With such high ceiling, concept of contraries is
maintained all over the restaurant, including the private dining room. Wooden
finish punctuated with black colour accents, marble furnishings tempered by
crushed bamboo, vertical timber sledges contrasted by granite floor. The focal
point of this room will be the giant chandelier.

 

4. Sushi Bar

 

  

 

The
huge, tubular timber partition opens to the sushi bar, a stage where the performers/cheffs
slice, roll, and mold varieties of traditional nigiri, sashimi, and maki. The
counter bar is build with acrylic and LED lighting, against the timber
countertops. This is to further unite the contemporary modernity with
traditional Japanese ambience.

 

5. Booths

 

   

 

Vertical
slatted woods with granite stones above them cover the booths. The booths have
a zashiki-style seating (traditionally, low tables with diners sitting on the
floor) but here we provide space beneath the table into which legs can swing. There
are also hand-crafted mosaic walls embossed with tree branches at the booths.

6. Restroom

 

  

 

The
feeling of calmness and relaxation have to be in every scene of the bathroom as
it is a place to unroll, hence, the ambience must not be as dark and cold as
the dining areas. As for the materials used, the proposal has been decided with
a limited palette of materials. That is, the walls and flooring are clad with
stone tiles while the furnishings are completed with marine plywood coated with
iroko wood.